Virtuaalisessa, viiden jakson maksuttomassa sarjassa kerrataan markkinoinnin perusteet – keinovalikoima, tarkoitus ja tavoitteet – ja perehdytään asiakasymmärryksen ja luovuuden merkitykseen markkinoinnissa. Puolituntisissa jaksoissa pohditaan esimerkkien kautta kampanjan viemistä ideasta käytäntöön ja pysähdytään lopuksi tulosten mittaamisen ääreen.
Keskusteluiden vaihtuvat puhujat herättelevät osallistujat miettimään omaa yritystoimintaansa markkinoinnin näkökulmasta ja punnitsemaan sitä, mitä tällä hetkellä tehdään hyvin ja missä mahdollisesti olisi tilaa tehdä toisin.
Kaikki tekeminen, joka vie eteenpäin, on hyvästä. Vaikka suunta ei olisikaan ihan selvillä tai tähtäimessä mitään tiettyä tavoitetta, jostain on aloitettava, jos haluaa päästä vauhtiin.
Markkinoinnissa hyvä tapa aloittaa on muistutella mieleen perusteet: tavoitteet, keinot ja termit, joilla markkinoinnista puhutaan. Yhtä oikeaa tapaa markkinoida ei ole. Sanoman Paula Hernetkoski lämmittelee miettimään mikä voisi olla sinun yrityksesi tapa markkinoida.
Jotta mitään saadaan rakennettua kestävästi, on pohjatyöt tehtävä kunnolla. Markkinoinnin peruskuntoon kuuluu ymmärrys omasta asiakaskunnasta. Sen ääreen kannattaa pysähtyä hetkeksi ja miettiä, keitä asiakkaat ovat ja mistä kanavista heidät saa kiinni. Yritysasiakkaatkin ovat ihmisiä.
Sanoma Markkinointi Roudalla tutkimustiedon hyödyntämisestä vastaava Tiina Virtanen kertoo millaisia ryhmittelyitä mediankäyttäjistä tehdään ja antaa vinkit siihen, miten kunkin ryhmän tavoittaa parhaiten. Kokeilemalla rohkeasti erilaisia kohdennuksia voi yritykselle löytyä aivan uuttakin asiakaskuntaa.
Joskus parhaat onnistumiset syntyvät sattuman tai jopa vaikeuksien kautta odottamattomien vastoinkäymisten seurauksena. Joskus se, että katsantokantaa joutuu vaihtamaan ja totuttua kaavaa rikkomaan, on hyvästä. Tutkimusten mukaan järkevimmätkin ihmiset tekevät ostopäätökset, isotkin hankinnat, usein tunteella.
Satakunnan Kansan sisältömarkkinoinnin tuottaja Tanja Hovi ja Sanoma Markkinointi Roudan graafinen suunnittelija David Sarmas keskustelevat luovuudesta, tunteisiin vaikuttamisesta, ideoista ja siitä, mistä parhaat tarinat usein syntyvät.
Sopivana päivänä pää pursuaa ideoita, jotka tuntuvat lähtevän lentoon ihan itsestään, toisena päivänä niitä ei ole yhtään. Pelkkä hyvä idea ei riitä, innostus uudesta lajista ei saa kenenkään kuntoa kasvamaan, jos intoa ei käytä mihinkään. Onnistumisen ja tavoitteisiin pääsemisen ratkaisee sitkeys, jolla parhaat ideat viedään käytäntöön ja tehdään se, mitä suunniteltiin tehtävän. Lopulta ammattilaisen ja harrastelijan erottaa toisistaan vain se, että ammattilainen tekee, kun harrastelija vain puhuu tekevänsä.
Sanoman B2B-markkinoinnista vastaava Elina Bono kertoo Sanoman tavasta tehdä asioita omassa markkinoinnissaan niin, ettei se, mitä asiakkaille markkinoinnista puhutaan, jää omassa tekemisessä toteutumatta.
Markkinointi ei ole kilpailu toisia markkinoijia vastaan. Se on työtä omien tavoitteiden saavuttamiseksi. Markkinointitoimenpiteille pitää olla mittarit, joilla tapahtunut kehitys saadaan näkyväksi.
Sanoman tutkimuspäällikkö Heli Virola jakaa kokemustaan markkinoinnin mittareista ja siitä, mitä ne kertovat meille onnistumisista lyhyellä ja pitkällä aikavälillä.
30.3. |
Johdatus markkinointiviestintään
Paula Hernetkoski, Sanoma |
13.4. |
Ajatuksia asiakasymmärryksestäTiina Virtanen, Sanoma Markkinointi Routa |
27.4. |
Luovilla ratkaisuilla yllättäviin lopputuloksiinTanja Hovi, Sanoma David Sarmas, Sanoma Markkinointi Routa |
11.5. |
Ideasta käytäntöönElina Bono, Sanoma |
25.5. |
Tulokset ja mittaaminenHeli Virola, Sanoma |